2021 HOLEBIFILMFESTIVAL LESBISCHE FILM
"CARMEN & LOLA"
Carmen & Lola

Carmen leeft in een Romagemeenschap in een buitenwijk van Madrid. De tradities liggen er vast en als vrouw zijn er niet zoveel opties. Carmen is verloofd en net als bij alle andere "gitanas" is ze voorbestemd het leven te leiden zoals vele generaties vrouwen voor haar: trouwen en zoveel mogelijk kinderen krijgen.

Maar dan ontmoet ze de eigenzinnige Lola die er van droomt naar de universiteit te gaan, graffiti-kunst maakt en van meisjes houdt. Een absoluut taboe in de Romagemeenschap.

De twee worden verliefd, met als gevolg dat ze hun weg moeten vinden tussen liefde, familie, religie en wat het inhoudt om een vrouw te zijn.

Carmen & Lola, het langspeeldebuut van Arantxa Echevarría, ging op de jongste editie van Cannes in première in de sectie Quinzaine des réalisateurs. Echevarría heeft een sterk oog voor de rituelen en gebruiken van de plaatselijke zigeunergemeenschap. Ze strikte een cast van acteurs met nagenoeg geen professionele ervaring. De woorden en gebaren die Lola en Carmen uitwisselen stralen echter een ontwapenende charme en puurheid uit.

Regie & scenario: Arantxa Echevarría. Met: Rosy Rodriguez, Zaira Morales. Spanje - 2018 - 103 min. Originele taal: Spaans - Nederlands ondertiteld. Release België: juni 2019.